30.08.2019

БАЩАТА с две отличия на фестивала в Сахалин

"Бащата" спечели отличието за Най-добра режисура и Наградата на публиката на деветия Сахалински международен филмов фестивал "На ръба - Изток". Призовете бяха връчени на нашия съсценарист и асистент-режисьор Дечо Таралежков по време на официална церемония на 30 август, 2019 в гр. Южно-Сахалинск.

След изказването на фестивалния селекционер Алексей Медведев, че "този филм е за мен", редица развълнувани зрители споделиха абсолютно същото впечатление и изразиха чистосърдечни благодарности за трогателната история пред нашия онемял делегат. Много от тях изтъкнаха, че филмът ги е накарал веднага да позвънят на родителите си.

Това е огромно признание за "Бащата", особено предвид изключително силната конкурсна програма, включващата заглавия, дебютирали в Кан и Берлин, сред които последния филм на Вернер Херцог "Семеен Романс ООД" и тазгодишния носител на наградата за най-добра режисура в секцията "Особен поглед" на Кан "Дылда" на младия руски режисьор Кантемир Балагов, който обра отличията за най-добър филм и главни женски роли. В основната надпревара имаше и втора българска следа - базираният в Берлин режисьор Симона Костова, която участва с дебютния си филм "Трийсет", показван преди това в Ротердам и Берлинале.

https://sakhalinfilmfestival.ru/news/pobediteli-kray-sveta-vostok-2019/

14.08.2019

БАЩАТА в официалната програма на Торонто филм фест

Официалната северноамериканска премиера на БАЩАТА ще се състои в тазгодишното издание на филмовия фестивал в Торонто, едно от водещите и най-посещавани кино събития в цял свят.

Филмът ще бъде включен в програмата "Съвременно световно кино", в което присъства и друго българско заглавие, анимационният "Физика на тъгата" на Теодор Ушев по едноименния роман на Георги Господинов.

"Съвременно световно кино" се фокусира върху чуждестранни филми, като акцентът често пада върху продукции от Латинска Америка и Източна Европа. Целта на програмата е да „отвори границите“ и да предложи моментна снимка на света в отдалечените от Северна Америка държави.

07.07.2019

БАЩАТА с отличие за най-добър филм на 54-ия фестивал в Карлови Вари

"Бащата" получи Кристалния глобус за най-добър филм на международния филмов фестивал Карлови Вари на гала церемония в събота, 6-ти юли.

Това бележи забележително силен старт за филма, чиято световна премиера беше в основната програма на фестивала. Тазгодишното жури се състоеше от чешкия сценарист Щьепан Хулик, палестинската режисьорка Анемари Ясир, украинския режисьор Сергей Лозница, гръцката актриса и театрален режисьор Ангелики Папулиа, и френския сценарист и продуцент Шарл Тесон.

14.06.2019

БАЩАТА с премиера в основната програма на Карлови Вари 2019

Световната премиера на "Бащата", третия филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, ще се състои на 2 юли, 2019 в рамките на 54-тото издание на международния филмов фестивал в Карлови Вари, водещото филмово събитие в Централна и Източна Европа.

Интимната семейна драма/комедия на творческия тандем ще се състезава с 11 заглавия от цял свят. Иван Бърнев и Иван Савов изпълняват главните роли на отчуждените баща и син Павел и Васил, които трябва да се справят с неочакваната кончина на своята майка и съпруга, и с още по-неочаквания ѝ опит да позвъни на съседката по телефона от Отвъдното.

01.06.2019

ТРИУМФ със субсидия от Националния филмов център

Най-новият ни проект "Триумф" е избран да получи финансата подкрепа на българския Национален филмов център (НФЦ), НФЦ обяви на 31 май, 2019.

След международно признатите "Урок" и "Слава", “Триумф” ще бъде гръмовният завършек на Новинарска ни трилогия. Историята представлява творчески прочит на странните и обвити в мистерия събития от т.нар. Царичинска епопея, свръх-секретния парапсихологически експеримент на Българската армия от турбулентните първи години на демокрацията. Проектът е един от три избрани да получат субсидия за нискобюджетна продукция в рамките на пролетната сесия на НФЦ.